Zika virus – rejsetips til at undgå denne virus


Rigtig mange har nok hørt om, at den første dansker er blevet smittet med den farlige zika virus og frygter der vil komme en epedemi i Danmark, da diverse nyhedsartikler beskriver hvor farlig den for gravide Vedkommende der blev smittet med zika virussen, fik det konstateret på Aarhus Universitetshospital efter at vedkommende havde været på en rejse i Syd- og Mellemamerika. Efter vedkommende kom hjem til Danmark oplevede vedkommende hovedpine og muskelsmerter og søgte derfor læge.

For tiden er der stort udbrud af zika virussen i Syd- og Mellemamerika og især Brasilien er særligt udsat. Mellem 440.000 og 1,3 millioner mennesker i Brasilien er gennem de sidste 3 måneder blevet inficeret med virussen gennem myggestik. Mere end 2.400 børn har udviklet hjerneskader pga. deres mødre var inficeret med den hjerneskrumpende virus under graviditeten.

Hele 14 lande og områder i Syd- og Mellemøsten siges at være i farezonen for zika virussen og det frarådes derfor at gravide kvinder tager dertil.

Om Zika virussen

Zika virussen kommer som sagt fra myggestik. Den smittes gennem stik fra myggearten ”Aedes” som findes i de tropiske og subtropiske områder. Smitten gives videre fra mor til foster, hvor barnet kan udvikle den neurologiske skade microcephali. Den er ikke farlig for moren. Hun vil blot udvikle influenzalignende symptomer, men for barnet kan det have store konsekvenser.

Der findes ingen behandlinger eller vacciner for zika virussen, hvilket gør den meget farlig for fostre.

Der er dog ikke fare for at zika virussen vil sprede sig til Danmark, da myggearten kun lever i de tropiske og subtropiske områder og at den pågældende myggeart slet ikke findes i Danmark.

WHO erklærer zika virussen som en global trussel

WHO (World’s Health Organisation) erklærer zika virussen som en trussel for hele verden. Det oplyste WHO’s ledende læge, Margaret Chan.
Der opfordres til at gravide kvinder udskyder deres rejse til Zika-ramte områder eller beskytter sig godt mod myg med f.eks. langt tøj, myggenet og myggespray.

WHO frygter at omkring tre til fire millioner mennesker i hele verden vil blive inficeret af denne virus.

Smitte

Smitten af zika-virussen sker gennem myggestik. Hvis en myg stikker et menneske der er inficeret med virussen og derefter stikker et rask menneske, vil det raske menneske blive smittet der igennem.

Symptomer

Hvis man som almindelig menneske bliver smittet med zika virussen vil det som sådan ikke være farligt. Man vil opleve influenza-lignende symptomer i 2-7 dage. Man kan opleve udslet, som vil starte i ansigtet og efterfølgende brede sig til hele kroppen.

Zika virussen kan føre til influenza-lignende symptomer og er umiddelbart ikke særlig farlig for den smittede, men hvis man er gravid kan det føre til en ufuldstændig udvikling af hjernen hos fostret.

Udover Danmark er der også mennesker i England og Sverige. I alt er der rapporteret smitte i 27 lande.

Populære Byer